Híreink

Szeged, 2013. december 10. 

Megnyílt Magyarország első családbarát közösségi irodája…

A TUDÁSKLASZTER NONPROFIT KFT. közel 142 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert a gyermekvállalás után munkába visszatérő nők elhelyezkedését segítő programjára.

A RENATA – Regionális Női Atipikus Alkalmazások című projekt keretében megnyílt az első magyarországi családbarát közösségi iroda Szegeden. A 2012 májusában induló projekt eddigi elért eredményei szerint 62 fő került a projektbe bevonásra, a képzési programelemeket pedig 59 fő végezte el sikeresen. A bevont GYES-ről, GYED-ről kikerülő személyek nagy része már újra elhelyezkedett a nyílt munkaerő-piacon, valamint 3 fő a most létrejövő családbarát közösségi irodában kapott munkát virtuális asszisztensként, mivel a projekt kiemelt célja volt, hogy fenntartható munkahelyet teremtsenek azoknak a résztvevőknek, akik a program során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak - mondta el az iroda megnyitóján tartott sajtótájékoztatón a projekt menedzser.

Gerháth Györgyi kiemelte: a nők munkába való visszatérésnek támogatása mellett a közösségi iroda küldetése, hogy az irodához forduló partnerek – magánszemélyek, mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint civil szervezetek - professzionális kiszolgálást kapjanak. „Ebben a gyorsan változó környezetben olyan mintaszerű közösségi teret, munkakörnyezetet szeretnénk létrehozni, amely lehetőséget ad különböző igényekhez való rugalmas alkalmazkodásra.”

Ennek megfelelően a Tó Office-ban 7 számítógépes munkaállomást alakítottak ki, amelyek közül az egyik fizikailag is akadálymentesített. A körülmények egyaránt megfelelnek az egyéni felhasználóknak, és a csoportos megrendelőknek is, így akár vállalkozás bővítése is megoldható infrastrukturális beruházás nélkül. Egy ilyen lehetőség ebben a projektalapú gazdasági környezetben az átmeneti kapacitásbővítés problémájára is megoldást nyújthat. A helyszínen rendelkezésre áll egy exkluzív kialakítású, 6 fő befogadására alkalmas beltéri, és egy teraszon kialakított kültéri tárgyaló. A technikai feltételek adottak online konferencia-beszélgetésekre, valamint helyszínként szolgálhat tréningek, képzések, közösségi programok lebonyolítására is. 

A KSH felmérése alapján a korábban alkalmazásban álló kisgyermekes szülők kevesebb, mint felének van lehetősége arra, hogy visszatérjen korábbi munkáltatójához, pedig szülés után a kismamák alig 7%-a szeretne háztartásban maradni. A munkavállalást hátráltatja a leépült intézményrendszer, az elmúlt időszakban megszűntek a vállalati óvodák, bölcsődék. A megmaradt önkormányzati gyerekintézmények, pedig a nyitva tartás ideje miatt – különösen az ingázók vagy a szolgáltatási szférában dolgozók számára – nem minden esetben nyújtanak megoldást. Erre reagálva hoztuk létre a Családbarát Közösségi Irodánkat, amely összhangot teremt a munka és a családi élet között, és egyszerre biztosítja az otthon végzett munka szabadságát és kötetlenségét, ugyanakkor a közösségi élmény értékteremtő, támogató szellemiségét.